f t g m
  • Huis van de Sint sluit zijn deuren.

  • Ludieke en literaire Sinterklaasavond

  • Cursus "De Goéde Sint"

  • Viering 25 jaar SNG Vlaanderen

Copyright 2020 - Custom text here

Activiteiten

Het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen en het Pietenpact

Het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen en het Pietenpact

Levende tradities zijn steeds in beweging. Ook al zijn ze eeuwenoud, toch kan men een duidelijke evolutie vaststellen die dikwijls verband houdt met maatschappelijke ontwikkelingen. Dat geldt ook voor de sinterklaasgebruiken in het algemeen en de figuur van Zwarte Piet in het bijzonder.

De traditie, zoals die thans bestaat in grote delen van West- en Midden-Europa, wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan metgezellen van Sinterklaas. In ruimte en tijd verschillen zij in aantal (bv. vroeger in de Lage Landen één Zwarte Piet, nu vele), naam (Zwarte Piet, Père Fouettard, Knecht Ruprecht, Krampus, Hans Trapp, enz.) en verschijningsvorm (van ‘onze’ Zwarte Piet tot duivelse figuren in Duitstalig Zwitserland).

Het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen ijvert sedert zijn oprichting in 1989 voor de instandhouding en herwaardering van de sinterklaasgebruiken. Dit houdt o.m. in dat alle evenementen een kindvriendelijk karakter hebben. Alle kinderen moeten zich welkom voelen, wat een grote verantwoordelijk legt op organisatoren, ouders en de betrokken Sinten en Pieten. Discriminatie en racisme zijn fundamenteel tegenstrijdig met de hedendaagse beleving van het sinterklaasfeest. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn symbolen van solidariteit tussen generaties: het geven en delen van snoep en speelgoed is een voorbeeld dat kinderen ertoe aanzet om dat ook onderling na te volgen.

Niet de gedaante van Zwarte Piet (huidskleur, kledij en grime) is bepalend om te beoordelen of hij al dan niet een exponent is van racisme, wel zijn gedrag t.o.v. de kinderen en zijn relatie tot Sinterklaas. Voor het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen is Zwarte Piet vandaag en morgen de vrolijke, gelijkwaardige metgezel van de Sint. Er bestaat een veelvoud aan Zwarte Pieten, dikwijls elk met een eigen specialiteit, en vrouwelijke Zwarte Pieten zijn al lang ingeburgerd in Vlaanderen en Nederland. En waarom is Zwarte Piet zwart? Omdat hij jarenlang langsheen het roet in de schouw is gegleden.

Het Pietenpact heeft de ambitie een einde te maken aan de discussie rond Zwarte Piet, maar lijkt precies het tegendeel te bereiken. Het Minderhedenforum liet alvast weten dat het de figuur van Zwarte Piet niet wil handhaven. Het debat woedt nu heviger dan ooit. Dit was te verwachten, zoals dat vaak het geval is wanneer men gewoonten en gebruiken van bovenaf tracht te sturen. Het is veel beter ontwikkelingen geleidelijk aan van onderuit te laten groeien.

Het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen zal het Pietenpact dus niet ondertekenen. Tot nu toe werd de vereniging daar ook niet om gevraagd. Het is bovendien hoogst merkwaardig dat de initiatiefnemers van het Pietenpact onze organisatie op geen enkele wijze hebben geraadpleegd of trachten te betrekken. Nochtans kan het Sint-Nicolaasgenootschap als ervaringsdeskundige een staat van dienst van 27 jaren voorleggen…


De heisa rond Zwarte Piet lijkt vooral een ‘grote mensen-discussie’ in de (sociale) media. Het Huis van de Sint in Sint-Niklaas ontving sedert de opening in 2004 zo’n 310.000 bezoekers. In al die jaren is er geen enkel kind geweest dat zich racistisch beledigd voelde door een Zwarte Piet.

Daarom: laat Zwarte Piet Zwarte Piet zijn en laat elk kind kind zijn.

Sint-Niklaas, zondag 13 november 2016

Contactgegevens:

Geert Vandenhende,

Algemeen voorzitter

Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0032 479 74 79 17

Nicolaasroute

Jaarlijkse organiseert het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen een uitstap.  Hierbij wordt telkens een andere streek bezocht, met de nodige aandacht voor de Heilige Nicolaas in kerken, musea of gewoon het straatbeeld.  De jaarlijkse uitstap vindt altijd plaats rond het begin van mei.

De uitstap zal in 2020 niet plaatsvinden wegens de CoVID-19 epidemie.

Sint in de piste


Het kinderfeest ‘Sint in de piste’ loopt  in samenwerking met het befaamde Nederlands Nationaal Circus Herman Renz. Het wordt opnieuw een zinderende circusshow met attracties van Europees topniveau.

 
Op het programma staan acrobaten, jongleurs, een vinnig showballet en nog veel meer.
 
‘Sint in de piste’ is naar aloude traditie een anderhalf uur durend spektakelprogramma waarbij klassiek circus in een modern jasje wordt gestopt. Prachtige kostuums, een sprookjesachtige belichting, een uitgebreid live circusorkest en tal van verrassingen zorgen voor een onvergetelijk feest.
 
En natuurlijk zijn ook de goede Sint en zijn vele Zwarte Pieten opnieuw van de partij… met voor ieder kind een geschenkje aan het einde van de show.
 
Meer informatie en tickets:   www.sintindepiste.be
 
Producent: UNIZO - vzw Acha – Actiecomité voor Handel & Ambachten.
Concept en Regie: Marc Boon.

Activiteiten

Hier krijgt U een overzicht van onze activiteiten (klik in het menu bovenaan of links een activiteit naar keuze aan)...

Wie zoekt die Sint?

Sinterklaaszoektocht "Wie zoekt die Sint?" 


In de Sinterklaas-periode wordt in het stadscentrum van Sint-Niklaas een Sinterklaaszoektocht georganiseerd door Toerisme Sint-Niklaas i.s.m. de stedelijke jeugdraad, het Sint-Nicolaasgenootschap en de Koninklijke Vereniging van Meesterbanketbakkers. Er zijn een dertigtal vragen, waarvan het grootste deel door kinderen zelf kan worden opgelost. De voetrally staat open voor kinderen in gezins- of klasverband.

De deelname aan de zoekwedstrijd is gratis. Aan de wedstrijd is een rijke prijzentafel verbonden. Deelnemingsformulieren zijn verkrijgbaar bij de dienst toerisme, Grote Markt 45 te Sint-Niklaas, in de deelgemeentehuizen, de stedelijke jeugdbibliotheek, bij de leden van de Koninklijke Vereniging van Meesterbanketbakkers en in het Huis van de Sint.

De wedstrijd loopt van 12 november tot en met 6 december.

Meer info via de Dienst Toerisme van de stad: tel.: 03 778 35 00 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Dag van de Sint

alt

De ‘Stad van de Sint’ staat op de eerste zondag na 11 november volledig in het teken van de Heilige Man. Op die dag krijgt de Grote Markt hoog bezoek. Niemand minder dan de Sint zelf komt er de kinderen begroeten. Dat belooft een groot feest te worden!

De vorige jaren liep er telkens iets mis tijdens het feest van de Sint op de Grote Markt. Eén keer was de sleutel van het Huis van de Sint verdwenen, dan weer was zijn paard ziek of was de staf betoverd. Ook gebeurde het dat Zwarte Piet hoogtevrees kreeg of niet fit genoeg was om de cadeautjes rond te brengen. Hopelijk gaat deze keer wel alles goed!

Alle kinderen worden verwacht vanaf 13 uur op de Grote Markt, die voor de gelegenheid is omgedoopt tot het ‘Sinterklaasspeelplein’, het grootste speelplein van het land. Daar is heel wat te zien en te beleven.

Om 15 uur begroet Sinterklaas alle kinderen op het Sinterklaasspeelplein. Op het groot podium begint er dan een spetterende show, met de échte Sinterklaasliedjes.

alt

Praktisch

Eerste zondag na 11 november, vanaf 13 uur, Grote Markt, Sint-Niklaas.