Sint-Gillisbaan 83, 9100 Sint-Niklaas - info@sngvlaanderen.org - +32 (0)480 674 432

Het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen en het Pietenpact

Het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen en het Pietenpact

Levende tradities zijn steeds in beweging. Ook al zijn ze eeuwenoud, toch kan men een duidelijke evolutie vaststellen die dikwijls verband houdt met maatschappelijke ontwikkelingen. Dat geldt ook voor de sinterklaasgebruiken in het algemeen en de figuur van Zwarte Piet in het bijzonder.

De traditie, zoals die thans bestaat in grote delen van West- en Midden-Europa, wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan metgezellen van Sinterklaas. In ruimte en tijd verschillen zij in aantal (bv. vroeger in de Lage Landen één Zwarte Piet, nu vele), naam (Zwarte Piet, Père Fouettard, Knecht Ruprecht, Krampus, Hans Trapp, enz.) en verschijningsvorm (van ‘onze’ Zwarte Piet tot duivelse figuren in Duitstalig Zwitserland).

Het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen ijvert sedert zijn oprichting in 1989 voor de instandhouding en herwaardering van de sinterklaasgebruiken. Dit houdt o.m. in dat alle evenementen een kindvriendelijk karakter hebben. Alle kinderen moeten zich welkom voelen, wat een grote verantwoordelijk legt op organisatoren, ouders en de betrokken Sinten en Pieten. Discriminatie en racisme zijn fundamenteel tegenstrijdig met de hedendaagse beleving van het sinterklaasfeest. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn symbolen van solidariteit tussen generaties: het geven en delen van snoep en speelgoed is een voorbeeld dat kinderen ertoe aanzet om dat ook onderling na te volgen.

Niet de gedaante van Zwarte Piet (huidskleur, kledij en grime) is bepalend om te beoordelen of hij al dan niet een exponent is van racisme, wel zijn gedrag t.o.v. de kinderen en zijn relatie tot Sinterklaas. Voor het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen is Zwarte Piet vandaag en morgen de vrolijke, gelijkwaardige metgezel van de Sint. Er bestaat een veelvoud aan Zwarte Pieten, dikwijls elk met een eigen specialiteit, en vrouwelijke Zwarte Pieten zijn al lang ingeburgerd in Vlaanderen en Nederland. En waarom is Zwarte Piet zwart? Omdat hij jarenlang langsheen het roet in de schouw is gegleden.

Het Pietenpact heeft de ambitie een einde te maken aan de discussie rond Zwarte Piet, maar lijkt precies het tegendeel te bereiken. Het Minderhedenforum liet alvast weten dat het de figuur van Zwarte Piet niet wil handhaven. Het debat woedt nu heviger dan ooit. Dit was te verwachten, zoals dat vaak het geval is wanneer men gewoonten en gebruiken van bovenaf tracht te sturen. Het is veel beter ontwikkelingen geleidelijk aan van onderuit te laten groeien.

Het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen zal het Pietenpact dus niet ondertekenen. Tot nu toe werd de vereniging daar ook niet om gevraagd. Het is bovendien hoogst merkwaardig dat de initiatiefnemers van het Pietenpact onze organisatie op geen enkele wijze hebben geraadpleegd of trachten te betrekken. Nochtans kan het Sint-Nicolaasgenootschap als ervaringsdeskundige een staat van dienst van 27 jaren voorleggen…


De heisa rond Zwarte Piet lijkt vooral een ‘grote mensen-discussie’ in de (sociale) media. Het Huis van de Sint in Sint-Niklaas ontving sedert de opening in 2004 zo’n 310.000 bezoekers. In al die jaren is er geen enkel kind geweest dat zich racistisch beledigd voelde door een Zwarte Piet.

Daarom: laat Zwarte Piet Zwarte Piet zijn en laat elk kind kind zijn.

Sint-Niklaas, zondag 13 november 2016

Contactgegevens:

Geert Vandenhende,

Algemeen voorzitter

Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0032 479 74 79 17