f t g m
  • Huis van de Sint sluit zijn deuren.

  • Ludieke en literaire Sinterklaasavond

  • Cursus "De Goéde Sint"

  • Viering 25 jaar SNG Vlaanderen

Copyright 2020 - Custom text here

Uncategorised

Statutaire algemene vergadering uitgesteld

Betreft: UITSTEL ALGEMENE VERGADERING, 21 MAART 2020 NAAR LATERE DATUM

U hebt hoogstwaarschijnlijk via de media en andere kanalen vernomen dat de Federale Regering van België samen met de Gewestelijke Regeringen verstrengde maatregelen hebben genomen om het Corona-virus te bestrijden.

Uiteraard nemen wij als Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen, vzw hier ook onze verantwoordelijkheid en stellen onze Algemene Vergadering van 21 maart, zoals reeds aangekondigd in onze Tijdingen, uit tot een latere datum.

Vanaf het bestuur een nieuwe datum heeft vastgelegd zullen wij deze uiteraard opnieuw meedelen.

Onze verontschuldigingen voor eventuele ongemakken bij deze beslissing.

Mag ik jullie ondertussen een goede gezondheid toewensen en een hartelijk weerzien in meer prettige omstandigheden.

Namens het voltallige bestuur en met vriendelijke groet,

Geert Vandenhende,

Algemeen voorzitter

Coördinator Huis van de Sint

Belevingstochten

#Belevingstochten

…met de Staff van Sint…

Op vier Sintsdagen in november en december 2019 ontvouwt onze lokale Nicolafiel Herman Cole nieuwe mogelijkheden om wandelend in goed gezelschap achter de patroonheilige van zijn geboortestad Sint-Niklaas aan te gaan.

Meer info vindt U in de bijlage of viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bijlagen:
Bewaar het bestand 20190809  Communiqué STAFF.pdf20190809 Communiqué STAFF.pdf[ ]269 kB

Programma 2020

- Algemene Vergadering voor de werkende leden van de vzw Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen in Taverne De Graanmaat, Grote Markt, Sint-Niklaas:  Datum te bepalen in functie van de CoVID-19 maatregelen.
 
- Negenentwintigste Vlaamse Nicolaasroute naar Amsterdam:  geannueerd.
 
- 12 november – Sint-Niklaas, Huis van de Sint (zestiendeeditie), Stationsstraat 85: vrij of geleid bezoek aan de winterresidentie van Sinterklaas (elke dag t.e.m. 6 december). Org. Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen in opdracht van de Stad Sint-Niklaas.

- 12 november – Sint-Niklaas: start vijfentwintigste voetrally voor kinderen (groot en klein) “Wie zoekt die Sint?” (doorlopend t.e.m. 6 december). Org.: Toerisme Sint-Niklaas, Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen, Koninklijke Vereniging van Meesterbanketbakkers en Stedelijke Jeugdraad.


- Zondag 15 november – Sint-Niklaas, Grote Markt: Dag van de Sint. Org.: Stad Sint-Niklaas m.m.v. Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen e.a.


- Vrijdag 4 december 19u00 – Sint-Niklaas, Sint-Nicolaaskerk, Sint-Nicolaasplein: Nicolaasgebedsdienst. Org.: Sint-Nicolaasparochie.


- Zaterdag 5 december, 20u00 – Sint-Niklaas, Literaire en Ludieke Sinterklaasavond met viering van 30 jaar SNG Vlaanderen, Hotel Serwir, Sint-Niklaas.   Org.: Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen i.s.m. Davidsfonds Sint-Niklaas.

Sintspel

Ter gelegenheid van 800 jaar Sint-Niklaas ontwikkelde het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen (in samenwerking met illustrator Ward Nys) een Sintspel.  Vanzelfsprekend is dit een "paardjesspel" dat zich afspeelt in en om de belangrijkste Sint-Niklase Sint-locaties.  Deze zeer verzorgde uitgave is te koop voor €19.95 in onze mobiele winkel of via het secretariaat.

Leuk om te hebben, leuk om kado te geven, leuk om te krijgen en absoluut leuk om te spelen.

800 jaar Sint-Niklaas: Unieke tekst vertaald

In het kader van de viering van 800 jaar Sint-Niklaas en 800 jaar Sint-Nicolaasparochie vertaalde documentatiebeheerder Luc Vermeulen samen met Christoph Brouweraerts een Latijnse tekst uit 2017 waarin Gossuinus, de bisschop van Doornik, aan Gravin Johanna van Constantinopel laat weten dat er twee nieuwe parochies zullen worden opgericht, horende bij de parochie van Waasmunster, Sinaai en Sint-Niklaas.  Hiermee formaliseert hij de stichting van wat later de hoofdstad van het Waasland zou worden.

Aan dit vertaalwerk wordt een uitgebreid artikel gewijd in de Tijdingen van augustus.  Hieronder alvast de volledige vertaling (en in bijlage de originele tekst).

 

Gozewijn, door de gratie Gods bisschop van Doornik, groet in de Heer de hem zo dierbare edelvrouwe Johanna, gravin van Vlaanderen en Henegouwen, en de overige edellieden en ridders, en alle andere christengelovigen aan wie voorliggend schrijven zal getoond worden

Ambtshalve vanuit de ons toevertrouwde herderlijke positie en zorg, zijn wij ertoe gehouden om, wat betreft de aan ons toevertrouwde mensen, voorzorgen te nemen tegen gevaren zowel voor hun lichaam als voor hun ziel en wat voor deze beide aspecten tot heil voert met waakzaam toezicht en gewetensvolle bezorgdheid te bevorderen.

Bijlagen:
Bewaar het bestand Gossuinus Latijn.pdfGossuinus Latijn.pdf[ ]11 kB

Lees meer...

Boekvoorstelling "Iconografie van de Sint in de stad"

In het kader van de het jubileumjaar 800 jaar Sint-Niklaas brengt het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen het boek ‘Iconografie van de Sint in de stad’ van de auteurs Lieven DEHANDSCHUTTER en Luc VERMEULEN uit. In dit boek gaan de auteurs op zoek naar sporen van de patroonheilige van onze stad, in onze stad. Het boek werd plechtig voorgesteld op vrijdagavond 5 mei in de Trouwzaal van het Sint-Niklase Stadhuis.

Het boek is te koop bij het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen voor de prijs van €12.