f t g m
  • Huis van de Sint sluit zijn deuren.

  • Ludieke en literaire Sinterklaasavond

  • Cursus "De Goéde Sint"

  • Viering 25 jaar SNG Vlaanderen

Copyright 2019 - Custom text here

Uncategorised

Programma 2018

- Algemene Vergadering voor de werkende leden van de vzw Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen op zaterdag 21 april om 10u00 in Hotel De Spiegel, Stationstraat,  Sint-Niklaas.
 
- Zevenentwintigste Vlaamse Nicolaasroute "Bij de buren" op zaterdag 5 mei in en rond Middelburg. 
 
- Cursus "De Goéde Sint" - Sint-Niklaas, Huis van de Sint, Stationsstraat 85:  Donderdag 4, 11 en 18 oktober vanaf 20u00.  Meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
- 12 november – Sint-Niklaas, Huis van de Sint (vijftiende editie), Stationsstraat 85: vrij of geleid bezoek aan de winterresidentie van Sinterklaas (elke dag t.e.m. 6 december). Org. Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen in opdracht van de Stad Sint-Niklaas.

- 12 november – Sint-Niklaas: start drieëntwintigste voetrally voor kinderen (groot en klein) “Wie zoekt die Sint?” (doorlopend t.e.m. 6 december). Org.: Toerisme Sint-Niklaas, Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen, Koninklijke Vereniging van Meesterbanketbakkers en Stedelijke Jeugdraad.
- Woensdag 14 november – Sint-Niklaas, Grote Markt: Dag van de Sint. Org.: Stad Sint-Niklaas m.m.v. Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen e.a.

- Sintsdag 20 november 20u00, Huis van de Sint, Stationsstraat 85:  Onvoltooide SintFonie:  Literair-toeristische avond door Herman Cole.  Meer info:  www.dezaakvansinterklaas.eu.

- Vrijdag 30 november 19u00 – Sint-Niklaas, Sint-Nicolaaskerk, Sint-Nicolaasplein: Nicolaasgebedsdienst. Org.: Sint-Nicolaasparochie.


- Woensdag 5 december, 20u00 – Sint-Niklaas, Literaire en Ludieke Sinterklaasavond.   Org.: Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen i.s.m. Davidsfonds Sint-Niklaas.

Cursus "De Goéde Sint"

Een bijscholingscursus voor Hulp-Sinten en -Pieten...

-  donderdag 4 oktober 2018 om 20u:  Deel I “Oorsprong en geschiedenis van de Nicolaaslegenden en -gebruiken”
-  donderdag 11 oktober 2018 om 20u:  Deel II “Pedagogie en psychologie van het sinterklaasfeest”
-  donderdag 18 oktober 2018 om 20u:  Deel III “Sint en Piet op pad: kledij, schmink en gedrag” en uitreiking getuigschriften

Heeft U interesse dan graag een seintje op het secretariaat van onze vereniging:
Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen vzw, Eigenlostraat 39 te 9100 Sint-Niklaas
of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0032 (0)3 776 55 62

Sintspel

Ter gelegenheid van 800 jaar Sint-Niklaas ontwikkelde het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen (in samenwerking met illustrator Ward Nys) een Sintspel.  Vanzelfsprekend is dit een "paardjesspel" dat zich afspeelt in en om de belangrijkste Sint-Niklase Sint-locaties.  Deze zeer verzorgde uitgave is te koop voor €19.95 in onze mobiele winkel of via het secretariaat.

Leuk om te hebben, leuk om kado te geven, leuk om te krijgen en absoluut leuk om te spelen.

800 jaar Sint-Niklaas: Unieke tekst vertaald

In het kader van de viering van 800 jaar Sint-Niklaas en 800 jaar Sint-Nicolaasparochie vertaalde documentatiebeheerder Luc Vermeulen samen met Christoph Brouweraerts een Latijnse tekst uit 2017 waarin Gossuinus, de bisschop van Doornik, aan Gravin Johanna van Constantinopel laat weten dat er twee nieuwe parochies zullen worden opgericht, horende bij de parochie van Waasmunster, Sinaai en Sint-Niklaas.  Hiermee formaliseert hij de stichting van wat later de hoofdstad van het Waasland zou worden.

Aan dit vertaalwerk wordt een uitgebreid artikel gewijd in de Tijdingen van augustus.  Hieronder alvast de volledige vertaling (en in bijlage de originele tekst).

 

Gozewijn, door de gratie Gods bisschop van Doornik, groet in de Heer de hem zo dierbare edelvrouwe Johanna, gravin van Vlaanderen en Henegouwen, en de overige edellieden en ridders, en alle andere christengelovigen aan wie voorliggend schrijven zal getoond worden

Ambtshalve vanuit de ons toevertrouwde herderlijke positie en zorg, zijn wij ertoe gehouden om, wat betreft de aan ons toevertrouwde mensen, voorzorgen te nemen tegen gevaren zowel voor hun lichaam als voor hun ziel en wat voor deze beide aspecten tot heil voert met waakzaam toezicht en gewetensvolle bezorgdheid te bevorderen.

Bijlagen:
Bewaar het bestand Gossuinus Latijn.pdfGossuinus Latijn.pdf[ ]11 kB

Lees meer...

Boekvoorstelling "Iconografie van de Sint in de stad"

In het kader van de het jubileumjaar 800 jaar Sint-Niklaas brengt het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen het boek ‘Iconografie van de Sint in de stad’ van de auteurs Lieven DEHANDSCHUTTER en Luc VERMEULEN uit. In dit boek gaan de auteurs op zoek naar sporen van de patroonheilige van onze stad, in onze stad. Het boek werd plechtig voorgesteld op vrijdagavond 5 mei in de Trouwzaal van het Sint-Niklase Stadhuis.

Het boek is te koop bij het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen voor de prijs van €12.

 

25 jaar SNG-Vlaanderen

Met de plechtige voorstelling van onze banier werd de viering van 25 jaar Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen op een waardige manier bekroond.

banier

Van onze activiteiten krijgt U alvast een verslag in ons fotoboek!  Daar blikken we terug op een hectische, maar heerlijke periode Stad van de Sint, en een meer dan geslaagde viering van onze kwarteeuw.

In ieder geval kan je ook nog steeds het jubileumboek kopen.

 Boek Cover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bestuur 25 jaar