lidwordenlid worden

activiteitenActiviteiten

 

Tijdingen

 

ritaDocumentatiebestand

 

Nicolaasroute

Jaarlijkse organiseert het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen een uitstap.  Hierbij wordt telkens een andere streek bezocht, met de nodige aandacht voor de Heilige Nicolaas in kerken, musea of gewoon het straatbeeld.  De jaarlijkse uitstap vindt altijd plaats rond het begin van mei.

Programma 2022

- Algemene Vergadering voor de werkende leden van de vzw Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen in Taverne De Graanmaat, Grote Markt, Sint-Niklaas:  30 april om 14u.
 
- 12 november – Sint-Niklaas, Huis van de Sint (negentiende editie), Stationsstraat 85: Virtuele en fysieke rondleiding door de winterresidentie van Sinterklaas. Org. Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen in opdracht van de Stad Sint-Niklaas.  Bekijk de dagelijkse filmpjes en de kamers via https://www.stadvandesint.be/huis-van-de-sint.

- 12 november – Sint-Niklaas: start achtentwintigste voetrally voor kinderen (groot en klein) “Wie zoekt die Sint?” (doorlopend t.e.m. 6 december). Org.: Toerisme Sint-Niklaas, Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen, Koninklijke Vereniging van Meesterbanketbakkers en Stedelijke Jeugdraad.

- Vrijdag 2 december 19u00 – Sint-Niklaas, Sint-Nicolaaskerk, Sint-Nicolaasplein: Nicolaasgebedsdienst. Org.: Sint-Nicolaasparochie.

- Zaterdag 3 (!) december, 20u00 – Sint-Niklaas, Literaire en Ludieke Sinterklaasavond, Mispelhoeve, Mispelstraat, Sint-Niklaas Org.: Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen i.s.m. Davidsfonds Sint-Niklaas.

Sint in de piste


Het kinderfeest ‘Sint in de piste’ loopt  in samenwerking met het befaamde Nederlands Nationaal Circus Herman Renz. Het wordt opnieuw een zinderende circusshow met attracties van Europees topniveau.

 
Op het programma staan acrobaten, jongleurs, een vinnig showballet en nog veel meer.
 
‘Sint in de piste’ is naar aloude traditie een anderhalf uur durend spektakelprogramma waarbij klassiek circus in een modern jasje wordt gestopt. Prachtige kostuums, een sprookjesachtige belichting, een uitgebreid live circusorkest en tal van verrassingen zorgen voor een onvergetelijk feest.
 
En natuurlijk zijn ook de goede Sint en zijn vele Zwarte Pieten opnieuw van de partij… met voor ieder kind een geschenkje aan het einde van de show.
 
Meer informatie en tickets:   www.sintindepiste.be
 
Producent: UNIZO - vzw Acha – Actiecomité voor Handel & Ambachten.
Concept en Regie: Marc Boon.

Wie zoekt die Sint?

Sinterklaaszoektocht "Wie zoekt die Sint?" 


In de Sinterklaas-periode wordt in het stadscentrum van Sint-Niklaas een Sinterklaaszoektocht georganiseerd door Toerisme Sint-Niklaas i.s.m. de stedelijke jeugdraad, het Sint-Nicolaasgenootschap en de Koninklijke Vereniging van Meesterbanketbakkers. Er zijn een dertigtal vragen, waarvan het grootste deel door kinderen zelf kan worden opgelost. De voetrally staat open voor kinderen in gezins- of klasverband.

De deelname aan de zoekwedstrijd is gratis. Aan de wedstrijd is een rijke prijzentafel verbonden. Deelnemingsformulieren zijn verkrijgbaar bij de dienst toerisme, Grote Markt 45 te Sint-Niklaas, in de deelgemeentehuizen, de stedelijke jeugdbibliotheek, bij de leden van de Koninklijke Vereniging van Meesterbanketbakkers en in het Huis van de Sint.

De wedstrijd loopt van 12 november tot en met 6 december.

Meer info via de Dienst Toerisme van de stad: tel.: 03 778 35 00 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Dag van de Sint

alt

De ‘Stad van de Sint’ staat op de eerste zondag na 11 november volledig in het teken van de Heilige Man. Op die dag krijgt de Grote Markt hoog bezoek. Niemand minder dan de Sint zelf komt er de kinderen begroeten. Dat belooft een groot feest te worden!

De vorige jaren liep er telkens iets mis tijdens het feest van de Sint op de Grote Markt. Eén keer was de sleutel van het Huis van de Sint verdwenen, dan weer was zijn paard ziek of was de staf betoverd. Ook gebeurde het dat Zwarte Piet hoogtevrees kreeg of niet fit genoeg was om de cadeautjes rond te brengen. Hopelijk gaat deze keer wel alles goed!

Alle kinderen worden verwacht vanaf 13 uur op de Grote Markt, die voor de gelegenheid is omgedoopt tot het ‘Sinterklaasspeelplein’, het grootste speelplein van het land. Daar is heel wat te zien en te beleven.

Om 15 uur begroet Sinterklaas alle kinderen op het Sinterklaasspeelplein. Op het groot podium begint er dan een spetterende show, met de échte Sinterklaasliedjes.

Praktisch

Eerste zondag na 11 november, vanaf 13 uur, Grote Markt, Sint-Niklaas.

 

Nicolaasavond

Ludieke en literaire Sinterklaasavond...

 alt

Ieder jaar organiseert het Sint-Nicolaasgenootschap een ludieke en literaire Sinterklaasavond op 5 december. In een ontspannen sfeer komen daar de volwassen gelovigen samen voor een Heerlijk Avondje.
Ook de Goedheiligman zelf zal ons die avond een bezoekje brengen.

Omdat bij het 'Heerlijk Avondje" ook een beetje geheimzinnigheid hoort, kunnen wij over de  inhoud van de avond nog niks zeggen... Nadere gegevens volgen...

U bent welkom op 5 december om 20u00.Graag vooraf inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De avond wordt besloten met het zingen van het lijflied van het Sint-Nicolaasgenootschap "Dorkomtor".  Een Sint-Niklaas eerbetoon aan de Sint op de melodie van  "Zie ginds komt de Stoomboot", gelinkt aan de actualiteit.